De 10 meest gestelde vragen over de implementatie van BIM data, controles en analyses

Geplaatst op 23 september 2021 door BIM-Connected

De 10 meest gestelde vragen over de implementatie van BIM data, -controles en -analyses

Wanneer je aan de slag gaat met de digitalisering van de asset levencyclus komen er veel vragen naar boven. Daarin ben je zeker niet de enige. Voordat je een gedegen keuze kunt maken om met de implementatie van BIM data, -controles en -analyses aan de slag te gaan en deze te koppelen aan je asset management, moet je zeker weten dat aan al je eisen wordt voldaan. Dit zijn de 10 meestgestelde vragen die wij krijgen en de antwoorden.

1. Kan er een overzicht gegeven worden van het verloop van hoeveelheden gedurende het ontwerpproces?

Ja, dit overzicht kan onderdeel zijn van de BIM analyses. Het is daarbij wel van belang dat de objecten de juiste classificatie en materialisatie bevatten, zodat een overzicht van hoeveelheden een duidelijk signaal geeft. Je kunt dit overzicht middels diverse applicaties genereren. Bijvoorbeeld met BIM-Bridge. Via het dashboard van dit platform heb je online direct inzicht en zie je het verloop van hoeveelheden over tijd.

2. Kan ik vanuit het BIM-model direct een overzicht krijgen van het bruto vloeroppervlakte?

Ja, dit is een belangrijk aspect van het hergebruiken van BIM data voor beheer en onderhoud. Naast het weergeven van het bruto vloeroppervlakte geeft de analyse met behulp van BIM-Bridge ook inzicht in de hoeveelheid verblijfsruimte, verkeersruimte en de verschillende verblijfsfuncties. Houd er rekening mee dat je dit overzicht alleen krijgt als de hiervoor benodigde data aanwezig is in het BIM model. Om hiervoor te zorgen kun je dit als eis vastleggen in het BIM Protocol.

3. Ik wil alleen mijn assetmanagementgegevens in het BIM model zien. Kan de overige BIM data verborgen worden?

Wanneer je assetmanagementgegevens wil bekijken in het BIM model en niet wil dat de standaard propertysets uit de ontwerpfase getoond worden, kun je dit op twee manieren aanpakken:

  1. Sommige applicaties waarmee je BIM modellen kunt bekijken beschikken over een mogelijkheid om hiervoor filters in te stellen.
  2. Je kunt een assetmanagement BIM model genereren waaruit de propertysets uit de ontwerpfase verwijderd zijn.

4. Kan mijn BIM Protocol volledig automatisch gecontroleerd worden?

Het volledig automatisch controleren van het BIM Protocol is vaak niet mogelijk, omdat dit in veel gevallen een aantal niet-automatisch controleerbare eisen omvat. Wel kun je het grootste gedeelte van het BIM Protocol automatisch controleren, zolang eisen SMART zijn geformuleerd. Je hoeft dus niet meer zelf handmatig in het model te controleren of de data voldoet.

BIM - QW - Data-uitwisseling BIM en OTL gaan hand in hand - 3D Cover

In deze praktische business case, uitgevoerd bij TenneT, bespreken we mogelijkheden voor aannemers om data-uitwisseling met partijen praktisch in te richten.

Download de Business Case

5. Kan mijn OTL dataset geheel automatisch gecontroleerd worden, zodat ik zie of ik voldoe aan de regels van de OTL?

Ja, het controleren van OTL datasets kan volledig automatisch. Dit kan door het opstellen van SPARQL queries (de bevragingstaal in linked data) of, wanneer de OTL in SHACL (een taaltechniek om een OTL vast te leggen) is uitgedrukt, via gratis beschikbare SHACL verificatietooling. Met behulp van ons BIM-Bridge portaal kun je deze verificaties automatisch uitvoeren op je OTL dataset.

6. Kan mijn BIM model gecontroleerd worden op basis van de eisen in een OTL?

Ja, BIM data kan op basis van de OTL-eisen gecontroleerd worden. Het is hierbij belangrijk dat de objecten in het BIM model voorzien zijn van de juiste classificatie volgens de OTL. Het uitvoeren van de controles vraagt wel wat aandacht. Hiervoor zijn nog niet veel applicaties op de markt. Wij zijn bezig met de ontwikkeling van deze mogelijkheid in BIM-Bridge en voeren op dit moment de eerste pilotcases uit.

7. Is het mogelijk om een overzicht te krijgen van wat er nu precies allemaal in het BIM model zit?

Dit is een erg brede vraag. Het BIM model kan objecten, eigenschappen, relaties en zelfs de ruimtelijke decompositie omvatten. Verschillende applicaties bieden de mogelijkheid om overzichten te genereren. Zo ook BIM-Bridge, wat binnen een klein dashboard de belangrijkste informatie geeft over het BIM model, zodat je een goed gevoel krijgt bij de inhoud.

8. Ik heb meerdere IFC modellen. Kan ik hier bouwbesluittoetsen op laten uitvoeren?

Het is mogelijk om op IFC-modellen of native BIM modellen bouwbesluittoetsen te laten uitvoeren. In hoeverre het bouwbesluit toetsbaar is, hangt af van de hoeveelheid data in het BIM model. Er zijn verschillende applicaties op de markt die hier, al dan niet deels, in voorzien. Waar deze mogelijkheid nu nog beperkt beschikbaar is en wordt gebruikt, zien wij deze als de toekomst.

9. Voor mij als beheerder zijn afwerklagen in gebouwen belangrijk. Kunnen deze geautomatiseerd worden toegevoegd aan het BIM model?

De afwerklagen kunnen achteraf geautomatiseerd worden toegevoegd aan een native of IFC-model. Het is echter verstandiger om deze eisen op te nemen in het BIM Protocol, zodat deze tijdens het modelleren direct op een juiste manier meegenomen kunnen worden. Dit scheelt uiteindelijk tijd, geld én ook volgende projecten kunnen dan op basis van de juiste behoefte gemodelleerd worden.

10. Kan ik de BIM data van een civiel kunstwerk toevoegen aan mijn assetmanagementapplicatie?

Ja, dat kan. Naast BIM modellen uit de bouwsector worden ook BIM modellen uit de infrasector, bijvoorbeeld van civiele kunstwerken zoals sluizen, bruggen, tunnels en viaducten, gebruikt voor beheer en onderhoud. BIM is in de infrasector wel nog minder ontwikkeld en je hebt te maken met andere standaarden. Een voorbeeld hiervan vind je in dit webinar van assetmanagementsysteem Ultimo en BIM-Connected.

Zijn al jouw vragen beantwoord? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. BIM-Connected helpt je hier graag bij met BIM-Bridge. Wil je hier meer over weten? Of heb je een andere vraag die niet in dit overzicht staat? Neem contact met ons op.

Categorie: BIM