Businesscase: zo maakt bouwbedrijf Berghege bidirectionele overdracht van data tussen realisatie en asset management software mogelijk

Geplaatst op 9 september 2021 door BIM-Connected

Businesscase: zo maakt bouwbedrijf Berghege bidirectionele overdracht van data tussen realisatie en asset management software mogelijk

Bouwbedrijf Berghege wil meer uit haar BIM-data halen. Door haar asset management software te voeden met data wil het innovatieve bedrijf deze hergebruiken en onder andere automatisch een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) uit BIM kunnen vullen. 

Een mooie stap in de digitalisering van de asset levenscyclus. Berghege koos voor BIM-Bridge als middel om de bidirectionele dataoverdracht mogelijk te maken. Na een succesvolle eerste pilot met de module BIM voor assetmanagement, hoopt het bedrijf binnenkort aan de slag te gaan met de controlemodule.

Marco van Erp, BIM-modelleur bij Berghege: “Bij Berghege kijken we nu al naar de toekomst. Wij willen onze IFC vullen met data, zodat we dit als dataverzamelobject kunnen gebruiken. Dit levert ons veel voordelen op en sluit aan op de wensen van klanten. Ook zij kunnen deze data gebruiken. Bovendien vinden ook zij het prettig om te werken met een 3D-weergave.”

“Toen ik online las over de oplossing BIM-Bridge van BIM-Connected was mijn interesse direct gewekt. Dit was de oplossing die wij nodig hadden. Binnen Berghege gebruiken we O-Prognose om een MJOP te maken.

We wilden de data uit dit programma graag gebruiken om een IFC te vullen en dit proces te automatiseren, maar waren niet enthousiast over de mogelijkheid die hiervoor werd geboden. Daarom benaderde ik BIM-Connected met de vraag wat zij voor ons zou kunnen betekenen. Mijn collega’s waren in eerste instantie sceptisch, maar ook zij werden positief verrast door de oplossing. Vervolgens zijn we al snel een samenwerking gestart.”

BIM-modelleurs en assetmanagers samenbrengen

Voorafgaand aan de daadwerkelijke implementatie van BIM-Bridge bij Berghege, werden de stakeholders uit de ontwerp- en bouwfase en de beheer- en onderhoudsfase, de BIM-modelleurs en de assetmanagers binnen de organisatie, samengebracht in een werkgroep.

Zo kon de behoefte van Berghege in kaart worden gebracht, net als de grootste knelpunten. Ook ontstond hierdoor meer inzicht in de werkprocessen van deze stakeholders.

Marco: “Vervolgens startten we een pilotproject om BIM-data te hergebruiken voor assetmanagement. Hierbij vulden we O-Prognose met data uit het IFC-model middels de BIM-Bridge. Dit leverde direct al veel op: O-Prognose kon automatisch gevuld worden met alle objecten uit het BIM, waarbij de groepering van de objecten ingesteld kan worden in BIM-Bridge.

Deze basis, een volledige objectenlijst, kon direct gebruikt worden voor het opstellen van een MJOP. Dit bespaart veel handmatig werk en tijd. De techniek om BIM-data voor beheer en onderhoud te gebruiken is er.”

Na afloop van de pilot werd op de resultaten, problemen en kansen gereflecteerd. Op basis hiervan werden mogelijke verbeteringen ontdekt, die weer werden meegenomen in een volgend project. “Een hele fijne en snelle werkwijze”, vindt Marco. “De pilotcase had een doorlooptijd van slechts twee maanden.”

BIM - QW - Data-uitwisseling BIM en OTL gaan hand in hand - 3D Cover

In deze praktische business case, uitgevoerd bij TenneT, bespreken we mogelijkheden voor aannemers om data-uitwisseling met partijen praktisch in te richten.

Download de Business Case

Betere data door controles

Tijdens het pilotproject leerden de stakeholders veel over elkaar en elkaars benodigde input en output. Daarnaast bleek dat er aanpassingen in het BIM model nodig waren om ervoor te zorgen dat dit volledig genoeg was voor gebruik bij beheer en onderhoud.

Een andere belangrijke les was dat het nodig is om tijdens het opstellen van de BIM modellen de BIM-data te controleren. Marco: “We kunnen nu automatisch alle objecten gestructureerd inladen in O-Prognose zodat we op basis daarvan snel een MJOP kunnen vullen, maar in de praktijk blijkt dat de data die we hiervoor nodig hebben nog niet goed genoeg is.

Daarom zijn we aan het kijken of we BIM-Bridge kunnen gebruiken voor het controleren van de BIM modellen. Zo kunnen we checken of we daadwerkelijk de juiste gegevens krijgen, zoals omschreven in ons BIM Protocol. De vervelende, tijdrovende klus van het achteraf verbeteren van de data hoeft dan niet meer.”

Lees meer over de manieren om verificatie van een complex BIM-datamodel mogelijk te maken.

Nieuwe inzichten en ideeën

“We zijn er nog niet, maar we hebben nu al veel voordeel van BIM-Bridge”, stelt Marco. “De samenwerking met BIM-Connected is heel prettig. Het bedrijf denkt goed met ons mee, en doet echt iets met onze feedback. De lijnen zijn kort: we overleggen regelmatig met elkaar en bij vragen worden we snel en goed geholpen.”

“We zijn nu bezig met het vervolg op de pilot, waarbij we het BIM model gebruiken van ons eigen kantoor. Zo kunnen we goed testen welke data we precies nodig hebben en hebben we een stip aan de horizon. Daarnaast hopen we snel aan de slag te gaan met de controlemodule. Zo kunnen we straks nog meer voordelen behalen.

We kunnen BIM dan niet alleen gebruiken om een MJOP te maken, maar bijvoorbeeld ook voor planning, ERP en calculaties. Mede door de bidirectionele overdracht van data tussen realisatie en asset management software hoef je data niet steeds opnieuw te verzamelen en in te vullen, maar bouwen we een model waarvan we de data steeds kunnen hergebruiken.

Voor assetmanagement, maar ook daarbuiten. Dat is ontzettend waardevol!” “De samenwerking met BIM-Connected levert ons steeds nieuwe inzichten en ideeën op om meer te automatiseren en daardoor het handwerk te verminderen. En: een manier om hier daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.”

Categorie: BIM